ESHG Award voor prof. dr. Martina Cornel
“DOEN... Wat We Weten.”
SECTIE: COMMUNITY GENETICS EN PUBLIC HEALTH GENOMICS
'2022, een geweldig jaar'
Het jaar 2022 is een geweldig jaar geweest voor de sectie Community Genetics and Public Health Genomics. De sectie heeft de verhuizing van locatie VUmc naar AMC succesvol afgerond, verschillende high-impact wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en prestigieuze prijzen en onderscheidingen ontvangen.
Een belangrijk hoogtepunt was de Ethical, Legal and Psychosocial Aspects of Genetics (ELPAG) Award voor prof. dr. Martina Cornel van de European Society of Human Genetics.
De jaarlijkse ELPAG-award eert een uitzonderlijk lid van de Europese genetische gemeenschap. Prof. dr. Cornel ontving de prijs als erkenning voor haar toonaangevende wetenschappelijke, educatieve, klinische en leidinggevende rollen in het bevorderen van een verantwoorde implementatie van genetische testen en screeningsprogramma's. Zij inspireert en enthousiasmeert hiermee collega's en studenten van over de hele wereld.
In juni 2022 gaf prof. dr. Cornel de ELPAG award lecture op het jaarlijkse congres van de European Society of Human Genetics in Wenen. Hieronder belichten we enkele hoogtepunten uit haar lezing.
Van Laboratorium naar Maatschappij
Hoogtepunten uit de ELPAG-award lezing
Als prof. dr. Martina Cornel één zin zou moeten kiezen om haar werk en leven samen te vatten, zou het zijn: ‘DOEN... wat we weten’.
"De belangrijkste reden dat we ons bezighouden met wetenschap is om de kennis die we opdoen te gebruiken - om mensen te helpen die het nodig hebben." Martina Cornel, hoogleraar Community Genetics en Public Health Genomics.
Met dank aan de steun van vele collega's, de medische interesse geërfd van haar moeder en het wiskundig inzicht verkregen van haar vader, gaf prof. dr. Cornel een uitgebreide terugblik op haar loopbaan. Van haar opleiding tot epidemioloog aan de Universiteit van Groningen in 1994, met een specifieke interesse in aangeboren afwijkingen, tot haar recentere werk waarin ze ethische vraagstukken rondom onderwerpen als erfelijke genetische modificatie onderzoekt.
Sinds haar benoeming tot hoogleraar Community Genetics en Public Health Genomics aan het VUmc in 2001, heeft prof. dr. Cornel een essentiële rol gespeeld in het vormgeven en begeleiden van een verantwoorde aanpak om een brug te slaat tussen wetenschap en praktijk, en dit al meer dan 22 jaar lang. Prof. Cornel citeerde uit het werk van prof. dr. Ten Kate, de oprichter van de sectie Community Genetics, en definieerde Community Genetics als "de kunst en wetenschap van de verantwoorde en realistische toepassing" van genetische kennis voor het welzijn van individuen binnen een gemeenschap.
"We moeten de voordelen maximaliseren terwijl we het risico op schade minimaliseren. Tegelijkertijd respecteren we de autonomie van individuen en waarborgen we gelijkheid," stelde prof. dr. Cornel. "Dit is wat het betekent om de kloof te overbruggen tussen wetenschap en de toepassing van genetica."
Nieuw sectiehoofd
Op 31 december heeft prof. dr. Martina Cornel haar taken als sectiehoofd overgedragen aan prof. dr. Lidewij Henneman, die deze functie vanaf 1 januari 2023 zal invullen. De sectie Community Genetics is enorm trots op Martina en dankt haar voor haar leiderschap in de afgelopen jaren.
Bekijk de ELPAG-prijzenuitreikingslezing hier.
Lees het interview met prof. dr. Cornel hier.
Meer informatie en nieuws van de sectie Community Genetics en Public Health Genomics is nu beschikbaar op hun onlangs gelanceerde website: communitygenetics.nl.